Vladimir Mraz

Pravidelně oprašovaný řecký „bubák“, letos pro změnu v dovolenkové verzi

9. 04. 2016 12:03:04
O lžích, mýtech, polopravdách a mediálních výpadech proti Řecku píši celkem pravidelně, i když to silně připomíná boj s větrnými mlýny. Letos se k těm pravidelným přidává ještě dovolená.

V článcích i diskusích se objevují názory typu „ Letos do Řecka ne, je plné uprchlíků“ , „Hranice jsou zablokované, nechci strávit dovolenou na cestě“, „Řecko nebude letos bezpečné“, atd., atd... Jaká je tedy realita ?

V Řecku žiji dlouho a hodně jezdím po pevnině i ostrovech. Ovšem své první uprchlíky se mi podařilo zahlédnout až na parkovišti v maďarském Gyoru v říjnu při cestě do Čech. Podobně je na tom i většina místních Řeků a drtivá většina turistů. Dokonce i turisté, kteří strávili dovolenou na Lesbosu, braném jako epicentrum imigrace, popisovali na diskusích, že když chtěli vidět uprchlíky, museli si půjčit motorku a vyrazit je hledat. Na pevnině je až na výjímky imigranty možné zahlédnout pouze ve zprávách v TV, tak jako u nás. Naopak znatelně ubylo černochů, kteří dlouhá léta až otravným způsobem nabízeli zboží na plážích.

Co se týká hranic, opět se vybaví záběry táborů s horami odpadků, útoky na ploty a agresivní hordy. Když si dáte tu práci, mohli by jste je najít, ale je to fuška. Pokud volíte běžné turistické trasy, normální hraniční přechody fungují pochopitelně normálně. Dokonce se dá kvitovat to, že když vám náhodou kontrolují kufr, je to většinou kvůli uprchlíkům a nikoliv kvůli alkoholu a cigaretám jako dříve. Většina mých přátel jsou Řekové s vazbami na ČR, takže trasu jezdí často. Poslední informace, které mám, jsou ze včerejška. J

Bezpečnost je už úplně scestné téma. Neznám bezpečnější zemi, než je Řecko, dodnes jsem se nenaučil pořádně zamykat auto ani byt a v tomhle se toho zase tolik nezměnilo. Pokud vás tady někdo okrade, dá se očekávat, že to byl český spoluturista, bohužel .. Řekové se nezměnili za staletí, jejich pohostinnost je příslovečná, řecká kuchyně je stále jedna z nejlepších na světě a chválit pláže, moře, řecké slunce a antické památky na každém rohu je obligátním nošením dříví do lesa.

Vím, že to možná trošku vyznívá jako reklama od ministerstva cestovního ruchu. Ale ten, kdo si přečte něco z mých blogů, tak ví, že píšu většinou tehdy, když mě něco naštve. A většina názorů, prezentujících Řecko jako předměstí Aleppa, mě skutečně štve ...

Autor: Vladimir Mraz | karma: 31.35 | přečteno: 3586 ×
Poslední články autora