Je Řecko Černý Petr pro Evropu, nebo Evropa Černý Petr pro Řecko ?

8. 03. 2015 0:00:00
Už pět let trvá masivní mediální kampaň pracovitých evropských mravenců proti hanebně líným a drzým Řekům. Systematická mediální práce přináší zcela nepochybně své ovoce. Názory v diskusích těžce hraničí s paranoiou ...

Většina názorů se shoduje. „ Vypráskat ty nemakačenka z eurozóny“ „ Parazitují na pracovitosti ostatních“ „ Popíjejí Ouzo za peníze hlady umírajících Slováků“ A to vynechávám komentáře plné vulgarismů. Nejsmutnější je ovšem to, že se k těmto „argumentům“ uchylují i osobnosti, u kterých by bylo možno předpokládat vyšší, než hospodský přehled. Pravda ?? Zajímá to někoho vůbec ? Média se tak dlouho předháněla v líčení důchodů, platů a výhod státních zaměstnanců, sociálních podpor a pracovní morálky, až to začalo vypadat jako pravda. A nejen pravda. Hlavně jako příčina řecké krize.

„Žili si nad poměry na dluh a teď musí platit ..“ Také to zní docela logicky. Proč by nemělo ? Ovšem naskýtá se druhá otázka. Proč jim většina zúčastněných bank a institucí cpala úvěry horem dolem ? Všichni velice dobře věděli, jaká je situace. Tak proč vlastně ? A kam ty peníze přišly ? Že by evropský bankovní sektor nevěděl o tom, že Řecko za posledních 200 let zbankrotovalo pětkrát a z těch 200 let 90 strávilo v bankrotu ? Jeden z příkladů, v roce 1824 si půjčilo cca 1,5 mil. liber, dva roky poté zbankrotovalo a splácelo 52 let. Celkově zaplatilo 10 mil. liber. To je jen malá poznámka pro ty, co píší, že dluhy se musí vracet. Osobně k tomu podotýkám, že použití peněz na podmanění jiného subjektu je srovnatelné s ozbrojenou agresí.

Historia magistra vitae. Prý. Bankrot z roku 1894 byl nepřímým následkem Berlínského kongresu z roku 1878. Tam se mocnosti dohodly na posílení svého vlivu na Balkáně a opět začaly „cpát“ Řecku úvěry. Primárně pochopitelně na vyzbrojení armády. Řecko vydrželo splácet asi 15 let. Tři roky po bankrotu byla ustavena Komise pro řízení Řecka, která převzala ekonomické řízení země. Podobnost s dneškem samozřejmě ryze náhodná. Poslední bankrot byl splacen po 33 letech v roce 1964.

Za poslední léta investovalo Řecko do zbrojení přes 200 miliard €. Německo-anglické Eurofightery za 4 miliardy, francouzské fregaty za více než 4 miliardy, německé Leopardy II ( přes 1000 ks ), německé samohybné houfnice, německé ponorky za více než 2 miliardy, Apache .... a 133 000 mužů ve službě. Samozřejmě, již slyším: „Tak proč zbrojí, když na to nemají, navíc jsou v NATO“. Bohužel v tomhle se historicky setkávají zájmy dnešních mocností ( NATO ) se zájmy Řecka na bezpečnou hranici. Řecká historická zkušenost navíc jasně praví, že v kritických momentech se musí spoléhat pouze na sebe. Ostatně turecká invaze na Kypr v roce 1974 kdy 40 000 vojáků řádné turecké armády napadlo vcelku bezbranný Kypr a celý svět včetně NATO se vzmohl jen na bezzubé protesty, je jen příkladem. Mimochodem, přístupová smlouva k NATO nezaručuje pomoc v případě napadení jiným členem NATO. O tom se moc nemluví. Ani o tom, že například kousek za Xanti je hřbitov pro řecké stíhače, kteří zahynuli při permanentním narušování vzdušného prostoru Řecka Tureckem. A historie novodobých vojenských střetů by sama vydala na článek. Jejich „hašení“ prostřednictvím dalších výhodných půjček je také zajímavá kapitola. No a ostatní sousedi ? Stačí jen letmý pohled na mapu. Alespoň těm gramotnějším.

Pochopitelně je zbrojení jen jedním z faktorů dnešního stavu. Ty nejčastěji omílané sem patří také. Nedostatečný výběr daní, hlavně u bohatších skupin obyvatelstva, vysoká korupce, nedostatečná industrializace, kvóty EU, které téměř zničily původní zemědělskou produkci, vnější vlivy, relativně vysoké důchody a přebujelý státní sektor. Tady jen poznámku. Uváděné počty státních zaměstnanců jsou mírně matoucí. Zdaleka ne všichni ví, že jsou zde jako státní zaměstnanci bráni i např. popeláři, pracovníci dopravy a energetiky a další manuální profese. Co se týče úředníků, je Řecko srovnatelné s námi. A pak ještě nedostatečné využívání přírodních zdrojů.

Řecko je paradoxně velmi bohatý stát. Zásoby zlata (tisíce tun jen v oblasti Skurdia), cca 40 bilionů barelů ropy, tuny urania, (cca 10 000 tun při ceně 20 000,- USD za 1 gram), tisíce tun vzácného osmia, 3 triliony tun zemního plynu, (jen v oblasti Kréty cca za 279 bilionů dolarů), huntit, bauxit, hořčík, nikl, mangan, pyritochrom, bentomit, magnezium, olovo, zinek a celkově 25 z 34 nejvzácnějších minerálů na světě. Spousta z nich se používá ve špičkové elektronice, kosmonautice a kybernetice. K tomu šest druhů kvalitního mramoru, vápník, lignit, břidlice, sádrovec, železná ruda a spousta dalších prvků, jejichž výskyt se většinou tají. Proč? Možná někteří víte, co to byl Marshallův plán, program poválečné obnovy Evropy. Ale málokdo ví, že tajný dodatek Marshallova plánu zněl, že v Řecku se 50 let nebude těžit. Ústupek za cenu půjček, dotací, korupce a nátlaku. Skončila lhůta a vzápětí začala řecká krize ... Hodně velká náhoda.

Přírodní zdroje žádná velká finanční skupina nenechá ladem. Dobýt. Teď už jen zbývá to omluvit v civilizované Evropě, dobyvatelské války již nejsou zrovna v módě. Nastoupí tedy propaganda, ti líní Řeci se válí pod olivami a popíjí Ouzo .. Fuuuj .. A ti chudí středoevropané jim ty orgie dotují .., dvakrát fuuj .. Bohužel se najde dost těch, kteří jsou okamžitě ochotni vyhlásit Řecku válku. Pochopitelně. I propaganda od dob doktora Goebbelse zaznamenala pokrok... Plán vycházel hladce až do vítězství Syrizy ve volbách. Teď už je to válka dogmat a zatím není jasné, kdo vyhraje. Jasné je, kdo prohrává. Obyčejní lidé. Nezaměstnanost v desítkách procent, ve stovkách procent nárůst sebevražd, ekonomický pokles na každém kroku. Život na pokraji bídy a emigrace. Přímý důsledek terapie, naordinované Řecku Trojkou. Opravdu záchrana, před kterou by měli padat před EU na kolena, jak požadují mnozí diskutéři.

Jsem cizinec, můžu se kdykoliv vrátit. V Čechách mám přátele a zázemí, ale nechci. Žiji tady a již jen proto se nemohu pasivně dívat, jak se z Řecka dělá parazit Evropy jen proto, aby to posléze mohla být nejlevnější evropská dojná kráva ...

Autor: Vladimir Mraz | neděle 8.3.2015 0:00 | karma článku: 37.90 | přečteno: 4720x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3143

Každý úhel pohledu má svoji pravdu. Celý život celkem marně hledám ten nejlepší úhel ..

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...